Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ



Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των ∆ικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2014 - 2015 
____________________________ 

Η παιδεία, σαν την πλούσια χώρα παράγει όλα τα καλά! 
                                                   Σωκράτης 

Αγαπημένα μου παιδιά 
Μια ακόμη νέα σχολική χρονιά βρίσκεται μπροστά σας. Εύχομαι να την απολαύσετε! Να είναι, για τον καθένα και την καθεμιά από εσάς, δημιουργική και ευχάριστη, πλούσια σε εμπειρίες και συναισθήματα και γεμάτη με γνώσεις. 

Αγαπημένα μου παιδιά, 
Το σχολείο σας δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε ένα σημαντικό ανθρώπινό σας δικαίωμα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το δικαίωμά σας να μάθετε να γράφετε και να διαβάζετε, αλλά και να αποκτήσετε πολλές και διάφορες γνώσεις και πληροφορίες, για σας τους ανθρώπους γύρω σας και τον κόσμο. Το δικαίωμά σας επίσης, να μάθετε πώς να μαθαίνετε, πώς να ερευνάτε, πώς να βάζετε ερωτήσεις και να αμφισβητείτε ακόμη και τα αυτονόητα, πώς να σκέφτεστε κριτικά. Πάνω από όλα, το δικαίωμά σας να αποκτήσετε όλα όσα χρειάζεστε ώστε, μεγαλώνοντας, να λειτουργείτε αυτόνομα, ως δημοκρατικοί και υπεύθυνοι πολίτες, που γνωρίζουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους
και σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Για να τα πετύχετε όλα αυτά, το σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά, να είναι παιδοκεντρικό και να σέβεται και να προωθεί τα δικαιώματά σας. Είμαι βέβαιη ότι, όσεςκαι όσοι εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συμβάλουν σε αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνταικαι οι δικές μου παρεμβάσεις και δράσεις. 

Αγαπημένα μου παιδιά. 
Για να πραγματοποιήσετε, όμως, το δικαίωμά σας στην εκπαίδευση, χρειάζεται και η δική σας προσπάθεια, η δική σας θέληση και καλή διάθεση. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο και κόπο. Να είστε αισιόδοξοι, ευρηματικοί και δημιουργικοί. Έτσι, μπορείτε να καταφέρετε ακόμη κι εκείνο που αρχικά θα σας φαίνεται ακατόρθωτο. Είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχετε. 

Καλή σχολική χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου